Направо към съдържанието

Марк Кюбан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марк Кюбан
американски бизнесмен
Марк Кюбан 2019 г.
Марк Кюбан 2019 г.

Роден
31 юли 1958 г. (65 г.)

Религияюдаизъм
Учил вУниверситет на Индиана – Блумингтън
Университет на Индиана
Семейство

Уебсайтblogmaverick.com
Марк Кюбан в Общомедия

Марк Кюбан (роден на 31 юли 1958 г.) е американски милиардер предприемач, телевизионна личност и собственик на медии, чиято нетна стойност възлиза на около 4,3 милиарда долара според Forbes и е на 177 място в списъка на Forbes 400 за 2020 г. Той е собственик на професионалния баскетболен отбор на Dallas Mavericks на Националната баскетболна асоциация (NBA), съсобственик на 2929 Entertainment и председател на AXS TV. Също е и един от основните инвеститори на „акули“ в телевизионния сериал ABC Shark Tank.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 31 юли 1958 г. в Питсбърг, Пенсилвания. Баща му Нортън Кюбан е автомобилен тапицер. Майка му Шърли е човек с „различна работа или различна цел в кариерата през седмица“. Израства в предградието на Питсбърг в еврейско семейство от работническата класа. Дядо му по бащина линия сменя фамилното име от „Чабениски“ на „Кюбински“, след като семейството му емигрира от Русия през остров Елис. Неговите баба и дядо по майчина линия, които също са били евреи, са от Румъния. Първата стъпка в бизнеса на Кюбан става на 12-годишна възраст, когато продава торби за боклук, за да плати чифт скъпи баскетболни обувки. Няколко години по-късно препечелва продавайки марки и монети. На 16-годишна възраст се възползва от стачка в Питсбърг, като пренася вестници от Кливланд до Питсбърг.

Вместо да посещава гимназия последната година, той се записва като редовен студент в Университета в Питсбърг, където се присъединява към братството Pi Lambda Phi International. Става фен на „любимия“ отбор на НФЛ на Питсбърг, Питсбърг Стийлърс. След като учи една година в университета в Питсбърг се прехвърля в университета в Индиана в Блумингтън, Индиана и завършва бизнес училище в Кели през 1981 г. с бакалавърска степен по мениджмънт. Избра училището за бизнес „Kelley School“ в Индиана, без дори да посети кампуса, защото „в него имаше най-евтиното обучение от всички бизнес училища в топ 10 на списъка“. По време на следването започва различни бизнес начинания, включително бар, дискотеки и верижно писмо. След завршване се връща в родния си град в Пенсилвания и постъпва на работа в Mellon Bank започвайки да специализира в машини и мрежи.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mark Cuban // Посетен на 2020-03-25.